Mediafocus Srbija

Centar za istražno novinarstvo

Mediafocus

 

Mediafocus je neformalna grupa okupljena 2000. godine sa ciljem razvoja istražnog novinarstva u Srbiji. Grupa je spoj novinara iz Srbije i regiona.

Mediafocus je jedan od osnivača Globalne Istraživačke Mreže Novinara osnovane 2003. godine u Kopenhagenu.

Metoda Mediafocusa je jednostavna - novinari rade istrživanja koja se ponude domaćim i inostranim medijima. Istraživanja moraju biti predstavljena javanosti. Do sada, tekstovi su objavljivani u novinama "Blic", "Washington times", "Sunday Mail", portalima IWPR, TOL ....

Grupa organizuje seminare i radionice o istražnom novinarstvu.

FUJ

FUJ Dansko udruženje za istraživačko novinarstvo (Foreningen za Undersøgende Journalistik) radi na promociji istraživačkog novinarstva u danskim medijima. FUJ pokriva pisane medije, radio i televiziju na svim nivoima - novinare, istraživače, fotografe, urednike rubrika i glavne urednike. Kao član FUJ-a ne trebate se direktno baviti istražnim novinarstvom, ali članovi treba da podržavaju razvoj ove branše novinarstva.

scoop

SCOOP je mreža istražnih novinara iz istočne i jugoistočne Evrope. SCOOP obezbeđuje finansijsku pomoć novinarima koji rade istraživanja - pokrivaju putne troškove, smeštaj, pružanje besplatne pravne pomoći, prevode istraživanja, skromne dnevnice ... Dansko udruženje za istraživačko novinarstvo (FUJ) pokrenulo je program SCOOP 2003. godine da bi pomogli razvoj istraživačkog novinarstva u zemljama u tranziciji. Zemlje uključene u projekat su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna, Ukrajina, Belarusija, Makedonija, Albanija i Moldavija. SCOOP posvećuje posebnu pažnju međudržavnim istraživanjima. Novinari iz država članica EU mogu raditi međudržavna istraživanja ali samo sa novinarima iz država koje su izvan EU-e a iz istočne i jugoistočne Evrope.

milorad ivanović

Milorad Ivanović  je osnivač organizacije Mediafocus. Sada je glavni urednik nedeljnika "Novi Magazin". 1998. godine g. Ivanović započinje karijeru u novinarstvu u gradskoj rubrici lista "Blic". On se razvija, obrazuje i uskoro postaje urednik rubrike Svet i Balkan u nedeljniku "Blic News" a u martu 2004. godine postaje zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Blic". U poslednjih 10 godina g. Ivanović je osnovao ne profitnu organizaciju Mediafocus a i postaje aktivni član međunarodnih organizacija - SEEMO udruženje novinara i medijskih rukovodioca u jugoističnoj Evropi, DART centar za novinarstvo i traume, SCOOP ...  Radi kao honorarni dopisnik za pisane medije -  The Sunday Times, El Mundo, The Washington Times, The Sun, AD (Rotterdam), Scottish Mail on Sunday, IWPR, The Sunday Mail, BIRN ... i radio i TV - Radio France International, Russia Today, Radio BBC, Al Jezeera (English)...Učestvovao je kao predavač na seminarima i treninzima - Deutche Welle Global Media Forum, International Journalism Festival, International Student Week, Recyling - Media Experience, Global Investigative Journalism Conference, Emotions and Journalism Conference, Investigative Reporting Workshop and many others.

Detaljne podatke mozete videti u biografiji. Link je na imenu i prezimenu.